"Öğrenme, bitmek bilmeyen bir serüven: Yaşam boyu devam eden, kendimizi geliştirmektir, hayatımızı daha anlamlı kılmak için yapmamız gereken kendimize karşı en önemli sorumluluğumuz.
Hayatımız boyunca sahip olduğumuz, yaşadığımız, deneyimlediğimiz her şey ve kim olduğumuz öğrenmeden kaynaklanır. Öğrenmeyle büyür, öğrenmeyle gelişiriz. Yeni bir dil öğrenmek, enstrüman çalmak, farklı alanlarda kurslara katılmak, kariyerimize, eğitimimize yatırım yapmak, başarılı konuşmacıların hayat hikayelerinden ilham almak, yeni şehirler, ülkeler keşfetmek… Öğrenilmeyi bekleyen bu kadar çok şey varken, öğrenmenin sonu gelir mi? Tabii ki gelmez.
Öğrenmenin sonu gelmez ama zaman zaman biz, motivasyonumuzun son demlerini yaşadığımızı hissedebiliriz. Ailevi problemler, ikili ilişkiler, sağlık sorunları, duygu değişimleri, pandemi, ülkenin gündemi ve benzeri birçok etmen, motivasyonumuzun düşmesine sebep olabilir. Böyle durumlarda yaşadığımız duygunun farkında olmak ve öğrenmeye ara vermek yerine, yeni bir şeyler öğrenebilmek için motive olmaya çalışmak çok önemlidir.
Yeni şeyler öğrenmek için motivasyonu artırmanın yollarını 12 maddede şöyle sıralayabiliriz.
1. İçinize dönün: Öğrenme aşkınızı yeniden keşfedin.
“Tam pes etmek üzere olduğunuz anlarda, neden başladığınızı hatırlayın.”
Dünyanın bize sunduğu sonsuz bilgi var. Öğrenilmeyi bekleyen farklı kültürler, diller, devamlı değişen teknoloji, yeni heyecanlar… Uçsuz bucaksız bir merakla ve öğrenme aşkıyla doğuyoruz, fakat zaman geçtikçe o aşkı kaybedebiliyoruz.
Bir bebeğin hallerini getirin gözünüzün önüne. Eli kolu durmadan, sürekli dokunarak, koklayarak, tadarak dünyayı tanımaya, etrafında var olan her şeyi keşfetmeye, öğrenmeye çalışan çabasını anımsayın. Doğuştan sahip olduğumuz o güç zaten içimizde, bir durun ve içinize bakın, öğrenme aşkınızı orada bulacaksınız.
2. Her zaman motive olamazsınız: Durumu kabul edin.
3. Size engel olan ne: Olumsuz düşüncelerden arının.
“Açılmamış kanatların büyüklüğü bilinmez.” demiş Andre Gide.
4. Baltanızı bilediniz mi: Zamanı yönetmeyi öğrenin.
Eğer öğrenmenin önündeki engel sizin için “zaman”sa, zaman ile olan ilişkinizi gözden geçirin. Zamanı, size hizmet eden bir araç olarak kullanın. Ondan korkmayın, kaçmayın. O, sadece daha iyi plan yapabilmeniz için orada, sizi sıkıştırmak için değil. Bu düşünceyi benimseyin. Her şeyi aynı anda halledemezsiniz, ki halletmek zorunda da değilsiniz. İşlerinizi önceliklendirin. Gününüzü planlarken ilk yetişmesi gerekenleri üst sıralara yerleştirin, kalan işlerinizi gün içine dağıtın. Tüm bunları sıralarken kendiniz için “ben zamanı” ayırmayı da unutmayın. En yoğun geçen gününüzde, “Başımı kaşıyacak vaktim yok.” dediğinizde bile mis kokulu bir kahve, hayır diyemediğiniz bir tatlı ya da en sevdiğiniz arkadaşınızla sohbet edebilmek için alacağınız bir mola size verimlilik olarak geri dönecektir.
Baltasını bileyen ormancı hikayesini duydunuz mu?
İki ormancı her gün aynı saatte ağaç kesmeye başlıyorlarmış. Ormancılardan bir tanesi hiç dinlenmeden kesmeye devam edip uzun saatler çalışırken diğer ormancı sık sık dinleniyor ve erkenden evine gidiyormuş. Aradan günler geçmiş ve kimin daha çok ağaç kestiğini merak etmişler; dinlenen ormancının kestiği ağaç sayısı daha fazlaymış. Diğer ormancı çok şaşırmış ve “Nasıl olur? Ben daha çok çalıştım!” diye sinirlenmiş. Daha fazla ağaç kesen ormancı yanıt vermiş: “Ben hem dinlendim hem baltamı biledim. Daha az çabayla daha çok iş başardım.”
5. Arkanızdan atlı mı kovalıyor: Aceleci davranmayın.
6. Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur: Sağlıklı bir yaşam tarzını benimseyin.
7. Bugünün işini yarına bırakmayın: Erteleme alışkanlığınızdan vazgeçin.
Eğer erteleme alışkanlığından kurtulamıyorsanız birkaç ipucu işinize yarayabilir:
a. Sizi ertelemeye iten sebepleri bulun ve önüne geçin.
b. Dikkatinizi dağıtan her şeyden uzaklaşın.
c. İşlerinizi küçük parçalara bölün.
d. Zamanınızı detaylı bir şekilde planlayın.
e. Hedeflerinizi gözden geçirin.
f. İlk adımı atın ve hemen başlayın.
8. Bana dokunmayan yılan bin yaşasın: Toksik insanlardan uzaklaşın.
9. İşleyen demir pas tutmaz: Merak edin, araştırın, öğrenin, tekrarlayın.
10. Hedefi olmayan gemiye hiçbir rüzgar yardım edemez: Hedefinizi belirleyin.
11. Rüyaları gerçekleştirmenin en iyi yolu uyanmaktır: Harekete geçin.
12. Kendinize inanın. Geçmişteki başarılarınızı hatırlayın.
Yeni yıl, yepyeni başlangıçlara gebe ve bende kendini hala yeni üniversite mezunu biri olarak hisseden ve yerinde duramayan biri olduğumdan "Yine" bir ön hazırlık içindeyim. Yeni eğitimlere katılıyor ve bir maceraya hatta maceralara atılmak için hazırlanıyorum. İleride en iyi şekilde uygulatabilmek için en güvenilir ellerden eğitimimi alıyor ve önce kendime uyguluyorum. Eğitimim bitince ve sizlerde arzu ederseniz, oldukça faydalı olacak olan bu macerada birlikte yol alabileceğiz...
Neşe Aytugan Gül İnstagram sayfamı takip ederseniz aksilik çıkmazsa Mart ayının başında başlayacak olan yeni başlangıcımda bana eşlik etmeniz beni mutlu edecektir...
Yazımın sonuna yaklaşırken yukarıda okumuş olduğunuz 12 maddeye ek olarak özellike orta yaş kesimine hitap edecek tavsiyelerim olacak.
1. Yaş kavramını unutun. Hep üniversiteden yeni mezun olmuş, çalışma hayatına yeni başlıyormuş gibi hayata sarılın, eğitimlere ve kurslara katılın.
2. "Bu yaşımda bu kıyafet bana yakışır mı?" sorusunu çıkarın hayatınızdan. Canınız nereden, nasıl istiyorsa oradan ve öyle giyinin. Hatta siz istiyorsanız çocuk reyonundan bile olabilir.
3. "Bu egzersiz, antrenman, spor dalı benim için geç mi acaba? Yapabilir miyim? Yaşça daha genç olanlara ayak uydurabilir miyim? " sorularını silin hafızanızdan. Siz isteyin ve ilk adımı atın, aradaki yaş farkı siz güçlendikçe kapanacaktır.
4. Bir başkasının başardığı bir şeyi sizde başarabilirsiniz. Yeter ki yeterince isteyin. İhtiyaçlar, kişilik, zeka, vücut yapıları, kaslar farklı olduğu için süre daha uzun yada daha kısa, daha zorlanarak ya da daha kolay olacak olsada, emin olun sonunda eğer ki siz bırakmazsanız aynı noktaya geleceksiniz.
5. Amaçlar edinin ve o amacınız doğrultusunda bazen kısa, bazen uzun vazgeçişler yaşasanızda aklınızın bir köşesine o yolda tekrar devam edeceğinizi yerleştirin. Tekrar amacınız doğrultusunda hareket edinceye kadar ara ara kendisini hatırlatacaktır...
6. "Metabolizmam yavaşladı, yaşım ilerledikçe kg aldım ve veremem, ancak bu kadar olabiliyor..." gibi düşünceleri silin zihninizden...
Metabolizma 65 yaşından sonra yavaşlıyor. O metabolizmayı suçladığımız kilolar, aslında önceki kadar hareket etmediğimizden kaynaklanıyor. Kilo almamak için ya hareketi arttıracağız, ya da yemeyi azaltacağız... Ben pandemide aldığım 10 kiloyu 4 ayda verdim. Diyet, antrenman ve irade. Eh yaş olarak pek de küçük sayılmam...
Bu tavsiye ettiğim 6 maddeyi kendi hayatımda her zaman uygular ve aynen bu şekilde yaşarım. Umarım size bu tavsiyeleri tecrübe ederek hayatının merkezi yapmış biri olarak bir nebze örnek olur, sizleride motive edebilirsem "ne mutlu bana..." diyerek "Vazgeçmek için her zaman çok erkendir... " sözüyle yazımı bitiriyor herkese hayırlı Cuma'lar diliyorum.
Sevgiyle kalın...