Mimarlar Odası Antalya Şubesi: "Yine Haklı Çıktık"
Mimarlar Odası Antalya Şubesi: "Yine Haklı Çıktık"
Mimarlar Odası Antalya Şubesi, Kaş-Kekova Özel Çevre Koruma (ÖÇK) Bölgesi'ne yönelik Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından onaylanan imar planlarının iptal edilmesi kararına ilişkin açıklamada bulundu.
antalyahabertakip.com - Açıklamada, "Yine haklı çıktık. Doğal ve kültürel değerlerimizin tahribine neden olacak, kamu yararının değil kişi yararının öncelendiği bu planlar, hukuka aykırı bulunarak iptal edilmiştir" ifadelerine yer verildi.
Mimarlar Odası ve Vatandaşlardan Hukuki Mücadele
Mimarlar Odası Antalya Şubesi ve yedi vatandaş, Antalya ili Kaş-Kekova ÖÇK Bölgesi'ne yönelik hazırlanan ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 25 Ocak 2023 tarihli olur ile onaylanan 1/25.000 ölçekli Nazım İmar Planı’nın iptali için dava açmıştı. Ancak Antalya 5. İdare Mahkemesi, 27 Mart 2024 tarihli kararıyla davayı reddetmişti.
Ret kararı üzerine Mimarlar Odası ve davacı vatandaşlar, planlanan alanda karayolu bulunmadığını, ulaşımın yalnızca deniz yoluyla sağlandığını ve düşük yoğunluklu yapılaşmanın bile bölgenin doğal yapısını bozacağını belirterek kararı istinafa taşıdı. Ayrıca, bilirkişi kurulunun doğal yapının korunması gerektiğini vurgulamasına rağmen, plana uygun görüş bildirmesinin hukuka aykırı olduğu, planın kamu yararına hizmet etmediği ve hukuka aykırı olduğu gerekçeleriyle Antalya 5. İdare Mahkemesi kararının kaldırılması talep edildi.
Konya Bölge İdare Mahkemesi’nden İptal Kararı
İstinaf başvurusunu değerlendiren Konya Bölge İdare Mahkemesi 2. Dava Dairesi, detaylı bir inceleme sonucunda, Antalya 5. İdare Mahkemesi'nin kararını kaldırarak dava konusu imar planını iptal etti. Mahkeme, planın kamu yararına uygun olmadığına, doğal ve kültürel değerlerin zarar göreceğine, ekoturizm kararlarının önceki planlardan bağımsız ve şahsi talepler doğrultusunda alındığına hükmetti.
Mahkeme kararında şu hususlara dikkat çekildi:
- Düşük yoğunluklu yapılaşma dahi olsa, bölgeye karayolu erişimi sağlanacak ve bu durum doğal yapıyı bozacaktır.
- Yapılaşma ve ulaşım, insan yoğunluğunu artırarak sit alanlarını tahrip edecektir.
- Bilirkişi kurulunun "bu bölgede yapılaşmanın tamamen önüne geçilmesi gerektiği" yönündeki değerlendirmesi dikkate alınmamıştır.
- Kaplumbağa yuvalama alanlarına ilişkin önceki mahkeme kararlarındaki eksiklikler giderilmemiştir.
- Ekoturizm alanındaki turizm tesisleri, çevreyle uyumlu değildir ve bölgenin doğal yapısını olumsuz etkileyecektir.
Bütün bu gerekçeler doğrultusunda Konya Bölge İdare Mahkemesi, 19 Şubat 2025 tarihinde oy çokluğu ile davacıların istinaf başvurusunu kabul etti ve dava konusu imar planını iptal etti.
Halk Kazandı!
Mimarlar Odası Antalya Şubesi, mahkeme kararının kamu yararını gözeten bir karar olduğunu belirterek, "Bu karar ile kazanan halkımız olmuştur. Doğal ve kültürel mirasımızın korunması adına verilen bu mücadele, geleceğimiz için büyük önem taşımaktadır" açıklamasında bulundu.
Bu karar, bölgedeki doğal yapının korunması adına büyük bir zafer olarak değerlendirilirken, benzer girişimlerin önüne geçilmesi için hukuki sürecin yakından takip edileceği vurgulandı. Halkın bilgisine sunulur.
Antalya HABERİ
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.