Finike’nin Afetlere Karşı Direnç Kazanmasını Sağlayacak Projeye Hibe Desteği

antalyahabertakip.com - Türkiye’de Demokratik Yerel Yönetişimin Geliştirilmesi için Sivil Katılımın Güçlendirilmesi Projesi (Sivil Katılım Projesi), Katılım Öncesi Yardım Aracı-II (IPA II) Fonları çerçevesinde Avrupa Birliği tarafından finanse edilmekte olan ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ortaklığında Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı iş birliğinde yürütülen Sivil Katılım Hibe Programı kapsamında Finike için tarihi bir adım atıldı. Finike Belediyesi ile birlikte UMESKO, Akdeniz Üniversitesi, Finike Kaymakamlığı, Antalya İl AFAD Müdürlüğü, ADOS Derneği, KADOK Derneği ortaklığıyla yürütülen ‘’Üniversite-Kamu-Sivil Toplum İş Birliğinde Finike’nin Deprem ve Sel Felaketine Karşı Direncinin Arttırılması’’ projesi hibe almaya hak kazandı.

Finike’de Ani Afet Anlarında Hazırlıklı Olunacak

Proje kapsamında ilçede kurulacak olan ‘’Finike Afet Eğitim ve Koordinasyon Komuta Merkezi’’ ile bölgedeki kurumlar meydana gelebilecek deprem, sel, hortum gibi felaketlerle mücadele ve müdahale sürecinde insan gücü ve tesis kapasitesi olarak yeterli bir hale getirilecek ve bölgenin ekonomik gelirinde ana sektör olan tarımda yaşanacak maddi manevi zararlar en aza indirgenecek. Bununla birlikte bölgede bulunan sivil toplum kuruluşları afete hazırlık, müdahale ve iyileştirme sürecinde kapasitelerini geliştirecek, ilçenin daha dirençli hale gelmesinde aktif rol oynayacak.

Vatandaş Afete Karşı Bilinçlenecek

Proje kapsamında geliştirilecek fiziki yapıların yanı sıra bölge halkını afetlere karşı daha hazır ve bilinçli hale getirmek için ilgili alanda uzmanlar tarafından verilecek seminerler ve çalıştaylar ile vatandaşlar yaşanabilecek her türlü olumsuzluk ve çözüm sürecine hakim hale getirilecek. Vatandaşlar Finike’nin afet geçmişi, afetlerden en çok hangi sektörlerin etkilendiği, alınabilecek tedbirler, bölgenin iklim değişikliği, afet zararını tahmini maddi boyutu gibi konularda bilgi sahibi olacak. Çalıştay ve seminerlere katılan katılımcılar arasından proje ekibince seçilecek 360 kişilik bir grup AFAD Gönülü Eğitimleri kapsamında teorik ve pratik dersler alarak afet anında müdahaleye hazır hale getirilecek ve bu sayede bölgede yaşanan bir afet durumunda fiziki müdahale kapasitesi artacak.

İlçemiz İçin Bu Önemli Adımı Atmak Gurur Verici

Proje’nin ilk teknik toplantısında paydaşlar ile bir araya gelen Belediye Başkanı Mustafa Geyikçi, ‘’Vatandaşlarımızın ilçemizde güven içinde yaşaması bizim en temel önceliğimiz. Depreme karşı güçlü olmak için daha önce kazık temel uygulamamızı hayata geçirdik. Bugün ana geçim kaynaklarından biri tarım olan Finike’mizde sel ve hortum gibi doğal afetlere karşı da daha hazırlıklı olmak için attığımız bu adım bizler için umut ve gurur verici. İlçemizi her türlü olumsuzluktan korumak ve vatandaşlarımızı her duruma hazır hale getirmek için çalışmaya devam edeceğiz.’’ dedi.