Kumluca’da “Afet ile Mücadele” Çalıştayı Düzenlendi

antalyahabertakip.com - Açılış ve Protokol Konuşmaları

Program, katılımcıların karşılanmasıyla başladı. Açılışın ardından gerçekleşen protokol konuşmalarında Kumluca MYO Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Coşgun, KUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Fahri Özen, Kumluca Belediye Başkanı Uzm. Dr. Mesut Avcıoğlu, Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şükrü Özen, Kumluca Kaymakamı Bahadır Güneş ve Antalya Valisi Hulusi Şahin söz aldı. Konuşmalarda, bölgenin afetlere karşı taşıdığı riskler ve bu risklere yönelik yapılacak çalışmaların önemi vurgulandı.

Kumluca Belediye Başkanı Uzm. Dr. Mesut Avcıoğlu, “Kumluca’nın coğrafi yapısı fırsatlarla birlikte riskleri de barındırıyor. İki yıl önce yaşadığımız sel afetinde gördüğümüz gibi, afetleri önlemek mümkün değil ama etkilerini azaltabiliriz. Bu kapsamda DSİ en büyük yatırımı Kumluca’da gerçekleştirmektedir. Emeği geçen Bakanlığımıza, Valiliğimize, DSİ’ye ve ilgili kamu kurum ve kuruluşlara teşekkür ediyorum. Ayrıca ortak çalışma yürüttüğümüz Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na da çok teşekkür ederim. Bu çalışmaların büyük afetleri önleyeceğine inanıyorum. Bugünkü çalıştayımız afetle mücadelede konusunda tüm paydaşlara yol haritası olacaktır” dedi.

Kumluca Kaymakamı Bahadır Güneş, “Kumluca’da üç doğa olayının ön planda yer aldığını görmekteyiz. Bunlar mevsim şartlarının yağışların üzerindeki etkisiyle oluşan sel, fırtına ve dolu neticesinde oluşabilecek maddi zararlardır. 2 yıl önce Kumluca’da yaşanan sel felaketinin zararlarını gidermek ve önlemek için devletimiz yüksek miktarda parasal harcamalarda bulunarak felaketin etkisini azaltmaya çalışmıştır. Felaketin etkisini azaltmak için kamu kurumlarımız halen emek ve para harcamaya devam etmektedir. Gerçekleştirilen çalıştay neticesinde Kumluca ilçemiz özelinde eksik kaldığımız noktalar, yapılan ve yapılacak olan çalışmalar tespit edilecektir. Hassasiyet taşımamız gereken durumlar bir bütün halinde değerlendirilecek ve çalıştayın önemi ortaya çıkacaktır” dedi.

Antalya Valisi Hulusi Şahin “Dünyanın en güzel coğrafyalarından birinde, aynı zamanda sismik hareketliliği yüksek bir bölgede yaşıyoruz. Antalya, özellikle Batı Antalya, dünyanın en çok antik kente sahip şehirlerinden biridir. Bu coğrafyada doğal afetlerle yaşamayı öğrenmeliyiz. Dere yataklarına yapı inşa etmez, binaları mühendislik kurallarına uygun yaparsak doğa zarar vermez. İklim değişikliğiyle birlikte, yıllık yağışın bir günde düştüğü bile oluyor. Şehirlerimizi, tarımımızı, ticaretimizi ve turizmimizi bu yeni normale göre planlamalıyız. Bu süreç siyaset üstü bir anlayışla ele alınmalıdır. Özellikle depreme dayanıklı şehirler yapılmalıdır. İnşallah bu çalıştay sonrası Kumluca özelinde bir çalışmaya imza atılır” dedi.

Uzmanlar ve Oturumlar

Çalıştayda, alanında uzman akademisyenler ve kamu kurumlarının temsilcileri bir araya gelerek bilgi ve deneyimlerini paylaştı. Beş ayrı oturumda, afet yönetimi ve Kumluca özelindeki çalışmalar tartışıldı.

Çalıştay, katılımcıların katkılarıyla yayımlanan sonuç bildirgesiyle tamamlandı. Bildirgede, Kumluca’da afet risklerini azaltmaya yönelik kamu-özel sektör iş birliği, teknoloji kullanımının yaygınlaştırılması ve toplum farkındalığının artırılmasına dair öneriler yer aldı.

Çalıştay, afet farkındalığını artırma ve yerel düzeyde çözüm önerileri üretme açısından büyük bir başarıyla tamamlandı. Organizasyon, katılımcılar tarafından yoğun ilgi ve takdir topladı.