Milletvekili Aykut Kaya'dan Suriyeli İşçi Uyarısı: "Üretim Alanlarımız Suriyelilerin Eline Geçebilir"

antalyahabertakip.com - Milletvekili Kaya, "Tarım sektörümüz Suriyelilere bağımlı değil, her zaman ayaktaydık ve üretimimizi yerli vatandaşlarımızla yapıyorduk" diyen Kaya, ucuz işçi çalıştırmak adına yapılan eylemlerin ileri dönemlerde üretim alanlarımızın tehlikeye düşmesine yol açabileceğinin altını çizdi.

Tarım merkezi Antalya'da çalışan Suriyeli vatandaşlar hakkında da değerlendirmelerde bulunan Aykut Kaya, bu vatandaşların birçoğunun ikametgahının farklı illerde olduğunu ya da ikametgahlarının olmadığını ve bu durumun güvenlik sorununa yol açabileceğini ifade etti. "Tarım sektöründe Suriyelilere bağlı olduğumuzu düşünmek bize hata yaptırır" diyen Kaya, Suriyelilere tutunmak yerine tarım sektörünü ayakta tutacak politikalar üretilmesi gerektiğini vurguladı.

Antalya'daki çiftçiler ve üreticiler ekonomik şartlar altında ezilmeye devam ediyor. Emeklerinin karşılığını alamayan üreticiler adım adım tarım sektöründen uzaklaşırken ucuz iş gücü fırsatı olarak görülen Suriyeli işçiler ise değer görmeye devam ediyor. Kentteki tarım alanlarında giderek söz sahibi olmaya başlayan Suriyelilerin ileri dönemlerde beklenmedik sorunlara yol açabileceği kaçınılmaz görünüyor.

"BİRÇOK ÜRETİCİMİZ ZORLU ŞARTLAR SEBEBİYLE ÜRETİMDEN ÇEKİLİYOR"

CHP Antalya Milletvekili Aykut Kaya, konuya dair yaptığı açıklamalarda, "Tarım sektöründeki vatandaşlarımız ürettiklerinin karşılığını alamadıkları için geri adım atmaya başladı. Tarım sektöründe emeğin, üretimin karşılığını alamama durumu mevcut. Ürünlerin satış fiyatının maliyetinden daha düşük olması, yeni pazar alanlarının olmaması, girdi maliyetlerinin yüksek olması ve sürdürülebilir tarım politikasının olmaması nedeniyle tarım sektörü ciddi bir kriz içerisindedir. Birçok üreticimiz bu zorlu şartlar sebebiyle tarım sektöründen çekiliyor" ifadelerine yer verdi

"TARIM SEKTÖRÜMÜZ SURİYELİ VATANDAŞLARA BAĞIMLI DEĞİL"

Suriyelilerin tarım sektöründen çekilmesi durumunda tarım sektörünün olumsuz etkilenmeyeceğini söyleyen Kaya, "Her ne kadar tarım alanında ucuz iş gücü Suriyelilerin çalıştırılmasını teşvik etse de Suriyeliler olmadan önce de bizim iş gücümüz vardı. Tarım sektörümüz Suriyelilere bağımlı değil, her zaman ayaktaydık ve üretimimizi yerli vatandaşlarımızla yapıyorduk" diyerek, Suriyeli vatandaşlardan önce tarım kenti Antalya'ya Türkiye'nin dört bir yanından tarım işçilerinin geldiği dönemleri hatırlattı

"VATANDAŞLARIMIZ YETERLİ DONANIMA SAHİPTİR"

Kaya, mevcut problemin Suriyelilerin tarım sektöründeki yeri olmadığını vurgulayarak, "Asıl sıkıntı tarım sektöründe sürdürülebilir bir plan ve politika ortaya koyulmamasıdır. Tarımda maliyetlerimizi düşürdüğümüzde, pazar sorununu çözdüğümüzde, ürüne göre tarımsal planlama yapabildiğimizde ve bütün bunlar sürdürülebilir duruma geldiğinde yerli vatandaşlarımız hem iş gücü hem teknik anlamda üretim aşamalarında ve tarladan sofraya güvenilir gıdayı taşımada yeterli donanıma sahiptir" diye konuştu.

ÜRETİM ALANLARIMIZ SURİYELİLERİN ELİNE GEÇEBİLİR

Antalya'daki tarım alanlarını incelediğini ve bu anlamda Suriyeli tarım işçileriyle ilgili önemli tehlikeler olduğunu söyleyen Kaya, "Aksu, Serik, Elmalı gibi tarım alanlarımızda Suriyeliler örtü altı sebze seralarında ortakçı (toprağı işleyerek ürüne ortak olan kimse) sıfatıyla üretim cirosunun 4'te 1'ini almaya başladılar. Bunlar çok tehlikeli durumlar. Bu durum ileri dönemlerde üretim yerlerimizin, seralarımızın Suriyelilerin eline geçmesine kadar gidebilir. Diğer taraftan bu insanların ikametgahları Antalya'da değil. Farklı illerde ikametgahları bulunuyor ama Antalya'da çalışıyorlar. Belki bazılarının ikametgahları da yok. Kolluk kuvvetleri bu durumun farkında mı değil mi?" diyerek esasında bir güvenlik tehdidi oluşabileceğini de ifade etti.

"BU GİDİŞAT İYİ DEĞİL"

CHP Antalya Milletvekili Aykut Kaya sözlerini şöyle sürdürdü: "Tarım sektöründe Suriyelilere bağlı olduğumuzu düşünmek bize hata yaptırır. Şöyle ki aldığım bilgilere göre Alanya'daki Suriyeli işçiler zam istedikleri için kendi aralarında örgütlenip iş bırakma eylemi yapmaya başlamışlar. Bu gidişat iyi değil. Tarım bizim için çok önemli bir sektör ve bu alanda Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarımız çalışmalı. Yeter ki tarımı ayağa kaldıralım. Sürdürülebilir politikalar uygulayalım. Çiftçimizin maliyetini düşürelim, ürettiklerinin karşılığını alsınlar. Durum düzelirse çiftçilerimiz tarlasına döner, vatandaşlarımız üretime döner