Doyran Göleti’ni Besleyen Kaynaklara HES Tehdidi

antalyahabertakip.com - TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Antalya Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Tat, bu projenin suyun doğal akışını keserek, tarım arazilerine ve bölgenin içme suyu kaynağına ciddi zararlar vereceğini belirtti. Projenin, doğal bitki örtüsü ve ekosistem üzerinde de telafisi güç etkiler yaratacağı ifade edildi.

Doyran Göleti ve çevresindeki su kaynakları, hem Antalya’nın içme suyu ihtiyacını karşılamakta hem de tarımsal üretimi desteklemekte. HES projesi suyu cebri borulara alarak enerji üretmeyi planlıyor, ancak bu süreç su miktarı ve kalitesinde ciddi düşüşlere yol açabilir. Antalya’nın enerji yatırımları yaparken fayda-zarar dengesini gözetmesi gerektiğini vurgulayan Şaban Tat, Karadeniz bölgesinde kurulan HES'lerin doğaya verdiği zararları hatırlatarak, benzer hataların Antalya’da tekrarlanmaması gerektiğini söyledi.

Tat, projenin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) sürecinde tüm kurum ve kuruluşların bölgenin doğal kaynaklarını koruma konusunda duyarlı olmaları çağrısında bulundu. HES projelerinin sürdürülebilir enerji üretimi için önemli olduğunu kabul eden Şaban Tat, ancak bu projelerin doğal dengeyi bozmayacak şekilde planlanması gerektiğini belirtti. Aksi takdirde, enerji üretimi uğruna doğal zenginliklerin kaybedilmesi riskiyle karşı karşıya kalınabileceğini ifade etti. Bu sebeple, Doyran Göleti'ni besleyen kaynaklar üzerine yapılacak HES projesinden vazgeçilmesi ve Antalya'nın doğasına zarar vermeyecek sürdürülebilir projelerin hayata geçirilmesi talep ediliyor.