Başkan Muhittin Böcek’in İstiklal Marşı’nın Kabulü Mesajı
12 Mart 1921 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde oy çokluğuyla, büyük coşku ve alkışlar içinde defalarca okunarak kabul edilen İstiklâl Marşı’mızın kabulünün 102. yıl dönümünü kutluyor olmanın gurur ve mutluluğunu yaşıyoruz.
Yüce Türk Milleti'nin özgürlük ve bağımsızlık mücadelesini anlatan bu ölümsüz eseri bizlere armağan eden Mehmet Akif Ersoy'u rahmetle anıyor; başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere İstiklal Mücadelemizin tüm kahramanlarına, şehitlerimize ve gazilerimize şükranlarımı sunuyorum.
İstiklal Marşı, Türk Milleti’nin o günkü heyecanının bir ifadesidir. İstiklal Marşı’nı 102 yıl sonra bile aynı heyecan ve coşkuyla okuyor olmamızın sebebi bu marşın dizelerinde Kurtuluş Savaşı'nın unutulmaz izlerini ve aziz şehitlerimizin kutsal ruhlarını taşımasıdır. Her okuyuşumuzda bizlere Türk olmanın gururunu yaşatan İstiklal Marşı’nın şairi Mehmet Akif Ersoy da “Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın" derken; verilen mücadelenin zorluğunu ifade etmiştir. Ersoy, “O şiir bir daha yazılamaz. Onu bende yazamam. Onu yazmak için o günleri görmek, o günleri yaşamak lazım. O şiir artık benim değildir. O, artık milletindir. Benim millete karşı en kıymetli hediyem budur” diyerek İstiklal Marşı’nı yüce Türk Milleti’ne armağan etmiştir.
İstiklal Marşının derin anlamını en iyi kavrayanlardan biri hiç şüphesiz ki Atatürk’tür. Atatürk özellikle “Hakkıdır, hür yaşamış bayrağımın hürriyet; Hakkıdır, Hakk’a tapan milletimin istiklâl!” söyleminden çok etkilendiğini belirterek “Bu dizelerin Türk Millet tarafından daima hatırlanmasını isterim” demiştir.
Bizler de devrim ve ilkeleriyle yolumuzu aydınlatmaya devam eden Ata’mızın bu öğüdünden hareketle ülkemizi karanlıktan aydınlığa çıkaracak olan ruhun, İstiklal Marşı’nda ifadesini bulan ruh olduğu inancıyla hareket ediyor, bu ruhtan aldığımız güçle azim ve kararlılıkla çalışmaya devam ediyoruz.
İstiklal Marşı’nın her satırı Yüce Türk Milleti’nin karakterini yansıtmaktadır. İstiklal Marşı’nın anlam derinliğinde barınan duygular da milletimizin öz benliğinde yer alan vatan, bayrak, hak, şehadet gibi kavramlardır. Bu nedenledir ki Mehmet Akif Ersoy’un her satırını inanarak yazdığı İstiklal Marşı’mız 102 yıldır devletimizin ve milletimizin bağımsızlığının sembolü olmuş, olmaya da devam edecektir. Her çalışında, her söyleyişimizde bize Türk olmanın gururunu yaşatan İstiklal Marşı’mız, rengini şehit kanlarından alan al bayrağımız ile birlikte Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bizlere emanet ettiği bu aziz vatanın semalarında dalgalanmaya ve yankılanmaya devam edecek.
Bizlere her zaman moral ve güç kaynağı olan İstiklal Marşı’mızın kabulünün 102. yıl dönümünü kutluyor, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, vatan ve bayrak uğruna şehit düşen tüm kahraman askerlerimizi, Milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u rahmet ve minnetle anıyorum.