Enerji Sektöründe Antalya Projesi Myk Ulusal Meslek Standartlarına Göre 9 Meslek İle Meb Hbögm Modüler Programları İçin Tavsiye Raporu

Antalya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (AESOB) tarafından Voc-Test Merkezleri III Hibe Programı altında yürütülen TREESP2.3.TUYEP/P-03/28 sözleşme numaralı ve toplam bütçesi 230.049,90 Avro olan “Enerji Sektöründe Antalya” isimli proje kapsamında "MYK ULUSAL MESLEK STANDARTLARINA GÖRE 9 MESLEK İÇİN MEB HBÖGM MODÜLER PROGRAMLARI İÇİN TAVSİYE RAPORU" basın toplantısı Antalya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği toplantı salonunda 1 Mart 2023 Çarşamba günü saat 15.00 de gerçekleştirildi.

Antalya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği ev sahipliğinde ve AESOB Başkanı Adlıhan Dere başkanlığında gerçekleştirilen basın toplantısı; Antalya İl Milli Eğitim Müdürü Sn. Dr. Emre Çalışkan, Aile ve Sosyal Hizmetler Antalya İl Müdürü Sn. Abdullah Çalışkan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik İl Müdür Yardımcısı Sn. Mehmet Fatih Sülünbaz, Milli Eğitim Bakanlığı şube ve okul müdürleri, oda başkanları ve yönetim kurulu üyeleri, sektör temsilcileri ve basın mensuplarının katılımlarıyla düzenlendi.

AESOB VOC-TEST III “Enerji Sektöründe Antalya” isimli AB Projesi kapsamında "MYK Ulusal Meslek Standartlarına Göre 9 Meslek ile Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü Modüler Programları için oluşturulan tavsiye raporu Proje koordinatörü Murat Dinç’in sunumlarıyla katılımcılara tanıtıldı. 

Ardından AESOB Başkanı Adlıhan Dere açılış konuşmasını yaptı. Konuşmasına başlamadan önce ülkemiz ve milletimizin şu son dönemde yaşamış olduğu deprem felaketlerine değinen Başkan Adlıhan Dere “Geçmiş olsun Türkiye'm. Çok büyük bir üzüntü içerisindeyiz. Kalbimiz deprem bölgesinde atıyor. Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği olarak birliğimize bağlı 75 esnaf odamız, oda başkanlarımız, yönetim kurulu üyelerimiz, esnaf ve sanatkarlarımız ile birlikte depremzedelerin yaralarını sarmak için elimizden geldiğince her türlü çaba ve gayreti gösteriyoruz. Buradan hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, ailesi ve yakınlarına başsağlığı, yaralılarımıza ise acil şifalar diliyoruz.” Diyerek bu zor günlerinde birlik ve beraberlikle el ele vererek üstesinden gelineceğini vurguladı.

Toplantının devamında İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Emre Çalışkan, Aile ve Sosyal Hizmetler Antalya İl Müdürü Abdullah Çalışkan ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik İl Müdür Yardımcısı Mehmet Fatih Sülünbaz konuşmalarını yapmak üzere söz aldı.

Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Adlıhan Dere konuşmasında; “Birliğimiz tarafından Kasım 2020 tarihinden itibaren yürütülen Voc-Test Merkezleri III Hibe Programı kapsamında “Enerji Sektöründe Antalya” projemizin bugün itibari ile taslak raporumuzun 3. Çalıştayını bugün gerçekleştirdik. 9 Meslek için ise toplamda 12. Çalıştayı tamamlamış bulunmaktayız.  9 mesleğin Ulusal Meslek Standartlarının güncellenmesini ve revizyonunu bu çalıştaylarımızda gerçekleştirdik. MYK Yönetim Kurulu tarafından onaylanan bu 9 mesleğimiz resmi gazete de yayınlanmak üzere Cumhurbaşkanlığı makamına gönderilmiştir. Enerji Sektöründe Antalya Projemizin toplam bütçesi 230.049,90 Avro’dur. Ayrıca Birliğimiz tarafından eş finansman katkısı olarak muhasebe ve proje asistanı desteği ile
birlikte %12,53’lük oranla bütçeye mali destek sağladık. Proje kapsamında sıhhi tesisat - klima – ısıtma ve doğalgaz atölyelerimizi, eğitim ve proje merkezimizi de kurduk.  Birlik Başkanı olarak ben ve çalışma arkadaşlarım projemizin ilerleyişi hususunda Ankara’ya giderek Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkanımız Sayın Adem Ceylan ve Türk Akreditasyon Kurumu Genel Sekreter Yardımcımız Dr. Kürşat Özdemir ile birebir görüşmeler yaptık.  Projemizin TÜRKAK’dan akredite ve MYK’dan yetkilendirilmiş kuruluş olma taahhüdünü gerçekleştirmek için İktisadi İşletmemizi kurduk. Projemizin 30. Ayında tamamlanması için çalışmalarımızı yapıyor ve denetim tarihi bekliyoruz. AESOB Mesleki Sınav Merkezi İktisadi İşletmemiz ile esnafımızın Avrupa standartlarında belgeye sahip olmasına olanak sağlıyoruz. İlerleyen süreçte bu mesleklerle sınırlı kalmayıp kapsam genişleterek Antalya’mıza fayda sağlayacak diğer mesleklerde de hizmet vermeyi hedefliyoruz.” Diyerek projenin amaçlarını ve gelecek hedeflerini anlattı.

AESOB Başkanı Adlıhan Dere; “Çalıştaylarımıza hem meslek liselerinin, hem eğitimler – kurslar düzenleyen Mesleki Eğitim Merkezleri yöneticileri ve öğretmenlerinin, hem ilgili meslek odalarının ve sektör temsilcilerinin aktif katılımları çok önemliydi. Bu anlamda İl Milli Eğitim Müdürümüz Sayın Emre Çalışkan’a, müdürlerimize, öğretmenlerimize ve sektör temsilcilerimize destek ve katkıları için çok teşekkür ediyorum.  Ayrıca proje çalışmaları boyunca destek sağlayan Antalya Elektrikçiler Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanımız Yusuf Erdemir’e ve ekibine, Antalya Doğalgaz, Sıhhi Tesisatçılar ve Kaloriferciler Esnaf Odası Başkanımız Saim Çağlayan’a ve ekibine de teşekkürlerimi iletiyorum. Birliğimize, esnaf camiamıza ve güzeller güzeli şehrimiz Antalya’mıza katma değer katan bu tarz güzel projelerin devamını temenni ediyor, hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.” Şeklinde konuştu.  

Antalya İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Emre Çalışkan basın toplantısında yapmış olduğu konuşmalarında; “Ülke olarak 6 Şubatta meydana gelen asrın felaketinden dolayı hüzün içerisindeyiz. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza başsağlığı geride kalanlara ise acil şifalar diliyor, Allah'tan sabır niyaz ediyoruz. Tabii bu süreç içerisinde her kurum gibi Antalya İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak bizde çok büyük işler başardık. Her platformda söylediğim gibi Milli Eğitim camiasında olmaktan gurur duyduğum anlardan bir tanesiydi. Bu süreçte sahadaki bizim sancak beylerimiz Okul müdürlerimiz ve meslek liselerimiz fabrika gibi çalıştı. Öğrencilerimiz ve öğretmenlerimiz tarafından yapılan güneş enerji sistemli konteynerler tırlara yüklendi. Şuan bölgede 5 tane seyyar mutfağımız var. Çadır içi ve çadır dışı 600 tane soba yaptık şimdiye kadar ve hala yapıyoruz. Biz şuan bu toplantıyı yaparken çocuklar hala üretim yapıyorlar. Yine AFAD standardında 16 metrekare artı 40 metrekare sınıf şeklinde düzenlenen çadır üretiyorlar. Dolayısıyla şimdi mesleki eğitimin geldiği noktadan bahsedeceğim bu zamana kadar ötelenen daha çok düşük başarı düzeyi ile kıyaslanan meslek liseleri bugün kendi kendine düşündüğünü hayal edip tasarladığını üretebilen fabrikalar haline geliyor bu yolda. Tabii şunu da unutmamak lazım bir ülkenin en önemli en kalıcı sermayesi beşeri sermayedir. Bu beşeri sermayenin de niteliğini arttırmak için en önemli argüman eğitimdir. Dolayısıyla her yerde olduğu gibi eğitim hep ön planda... Bu projede de yine Başkanımız Adlıhan Dere'nin vizyonuyla eğitim yine ön planda tutuldu. Bu vizyonu ortaya koyan projenin yasal temsilcisi olan Başkanımızın nezdinde Antalya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği'ne ve tüm proje ekibine teşekkür ediyorum. Mesleki eğitimde yetişecek olan personelin sonuçta 9 tane meslek var. Bu meslekte yetiştirilecek nitelikli çocuklara bir satırda olsa katkıda bulunmuş olanlara ve bu tavsiye raporunun hazırlanmasında emeği geçen hocalarıma, yiğit okul müdürlerimizi, mesleki eğitim şube müdürümüze, hayat boyu öğrenme şubemize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Dedi.

Ayrıca "Milli Eğitim olarak sektör ile iç içeyiz, başkanımızla sürekli görüşüyoruz. Çünkü şu doğrultudayız; gerekirse mesleki eğitim gerekirse sanayi bizim müfredatımızı oluştursun ve sektörün oluşturduğu müfredatı biz çocuklarımıza okutalım. Bu toplantının organize edilmesinde başrol olan kıymetli Başkanımıza, proje koordinatörümüze ve ekibine, diğer paydaş kurumlara sizler huzurunda tekrardan teşekkür ediyorum." İfadelerine yer verdi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Antalya İl Müdürü Abdullah Çalışkan; “Bende afetten etkilenenlere sabırlar niyaz ediyorum. Vefat edenlere Allah'tan rahmet, yaralılara ise acil şifalar, hepimize geçmiş olsun diliyorum. Başkanımızın vizyoner yapısının bir tezahürü olan nitelikli ve sertifikalı iş gücünün geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması konusunda yürütülen projenin çıktılarının Antalya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği şahsında Antalya'mıza ve esnaf camiamıza hayırlar getirmesini temenni ediyorum. Bu projede emeği geçen ortakların ve tüm katkı sunan katılımcıları kutluyorum. Ve herkese saygılar sunuyorum.” Dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik İl Müdür Yardımcısı Sn. Mehmet Fatih Sülünbaz ise “Bende deprem nedeniyle içinde bulunmuş olduğumuz bu acı durum nedeniyle ölmüşlerimize rahmet, geride kalanlara sağlık afiyet diliyorum. Ve devlet yöneticilerimize de güç kuvvet temenni ediyorum. Başkanım bizi buraya davet etti. Davetin sebebi de malumlarınız Enerji Sektöründe Antalya Projesi. Bilgilendirme notuna baktığımda müthiş bir emek müthiş bir gayret içerisinde olduğunuzu gördüm. Antalya'ya ve ülkemize bir katkı, nitelikli eleman yetiştirmek adına çok güzel çalışmalar olmuş. Başkanımızın vizyonu herkesçe malum kendisini ayrıca tebrik ediyorum. Bu konuda katkı sağlayan bütün proje ekibinin başarıların devamını diliyorum.” Şeklinde konuşma yaptı. SGK Antalya İl Müdür Yardımcısı Sn. Mehmet Fatih Sülünbaz konuşmasının ardından kurumsal olarak işyeri açma sürecini anlatarak bilgi verdi ve ayrıca gündemdeki konulardan biri olan EYT hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

Antalya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (AESOB) tarafından Voc-Test Merkezleri III Hibe Programı altında yürütülen “Enerji Sektöründe Antalya” Projesi 9 Meslek İçin MEB HBÖGM Modüler Programları İçin Tavsiye Raporu basın toplantısı daha sonra katılımcıların soru cevapları ile sona erdi.