Dönüş İçin Teşvik Şart

ATİP Başkanı Kabasakal, depremler sonrası Antalya’ya yerleştirilen afetzedelerin geriye dönüşleri için geri ödemesiz ticari ve tarımsal teşvikler ile ciddi projelerin şart olduğunu söyledi.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından on binlerce afetzedenin Antalya’daki otellere yerleştirilmesinin yanlış olduğunu savunarak ilerde önemli sorunlara yolaçacağı uyarısında bulunan Antalya Ticaret Platformu (ATİP) Başkanı Muhteşem Kabasakal, yeni bir uyarı daha yaptı. Antalya Valiliği’nin açıklamasına göre 150 bine yaklaşan afetzedenin  yarıdan fazlasının otellere yerleştirildiğine dikkat çeken Kabasakal, “Daha şimdiden kimi otellerde afetzedelere ‘sezon geliyor’ uyarıları yapıldığını duyuyoruz. Bu uyarılar sezon yaklaştıkça daha da hızlanacak” dedi. 

‘SEZON GELİYOR’ UYARILARI

“Tarihte eşi görülmemiş elim bir afet yaşıyoruz. Tekrardan vefat edenlere baş sağlığı, yaralılara acil şifalar, evini kaybedenlere de en kısa zamanda tekrardan yuvalarına kavuşmalarını diliyorum” diyen Kabasakal, “Bu süreci doğru yönetemezsek tarihte eşi görülmemiş mağduriyetler dizisi yaşamamız uzak bir ihtimal değil demiştim. Aynı düşüncem devam ediyor. Elbette devletin tüm kurumları, sivil toplum kuruluşları ve gönüllüler elinden geleni yapıyor ancak bu süreçte karar mercilerinin kararlarını çok daha titizlikle almaları gerekiyor. Elim afet sonucu on binlerce afetzede düzensiz bir şekilde farklı şehirlere taşındı. Bir kısmı otellere, bir kısmı yurtlara, bir kısmı kurum misafirhanelerine, bir kısmı da yakınlarının yanına yerleşti. ‘İkinci bir mağduriyet yaşatmamalıyız’ dememizin üzerinden daha bir hafta geçmeden otellerde sızlanmalar başladı” diye konuştu.

‘DÖNÜŞ İÇİN NEDEN GEREK’

Depremin ilk günlerindeki yardım seferberliğinin de hız kestiğine işaret eden Kabasakal şöyle devam etti: “Hali hazırdaki imkânların azaldığını görüyoruz. Süreç sert bir yöne doğru gidiyor. Daha da vahim olanı, afetzedelerin geldiği yerlere dönmeleri durumu. Dönmeleri için sağlam bir neden gerekiyor. Depremler sonrası alıp getirdiğimiz insanlara durduk yere ‘Geri Dön’ diyemeyiz. Dolayısı ile en ivedi şekilde öncelikle deprem bölgelerindeki barınma sorununun halledilmesi gerekiyor. Akabinde de insanların şehirlerine dönmesi için ciddi maddi destek ve teşvik paketleri açıklanmalı. Özellikle enkaz yığını haline gelen Hatay başta olmak üzere tüm bölgelerde ciddi istihdam, geri ödemesiz ticari teşvikler, tarımsal teşvikler gibi ciddi projeler şart. Aksi halde o şehirlerin hangi odakların güdümüne gireceğini ve afetzedeleri konuk eden şehirlerin ticari, ekolojik ve sosyal yapısının ne şekilde bozulacağını düşünmek dahi istemiyorum. Karar mercilerinin bu konuya acil olarak el uzatması elzemdir.”