CHP’li Budak: “AFAD’a Göre Antalya 6,5 Büyüklüğünde Bir Depreme Dahi Hazır Değil”
“Antalya’daki Binalar Hızla Kontrol Edilmeli”
CHP Antalya Milletvekili ve Sanayi Komisyonu Üyesi Çetin Osman Budak, AFAD ve Antalya Valiliği tarafından 2021 yılında hazırlanan Antalya İl Afet Risk Azaltma Planı’nı TBMM gündemine taşıdı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması talebiyle bir soru önergesi hazırlayan Budak, Antalya’nın depreme son derece hazırlıksız olduğunu dile getirdi. Kahramanmaraş depreminden etkilenen 11 il için AFAD’ın hazırladığı raporlarda öngörülen senaryoların gerçekleştiğine dikkat çeken Budak, “Antalya olası depreme karşı son derece korumasız. Kaş-Kekova Fay Zonu’nda gerçekleşecek 6,5 büyüklüğünde bir depremde bile 5 ilçe doğrudan etkilenecek, günlük hayat kesintiye uğrayacak. Can ve mal kayıpları yaşanacak” diye konuştu. Budak, “AFAD ve Antalya Valiliği tarafından tüm senaryolar bilinmesine rağmen gerekli hazırlıklar yapılmıyor. Afet gelmeden önlem alınmalı. Yapı ve zemin analizleri hızlıca gerçekleştirilmeli. Antalya kaderine terk edilmemeli” dedi.
Kahramanmaraş depremleri sonrası Hatay ve Gaziantep’te yardım çalışmalarına katılarak yaşanan felaketi sahada tespit eden Budak şöyle konuştu:
“AFAD ve Antalya Valiliği tarafından 2021 yılında hazırlanan Antalya İl Afet Risk Azaltma Planı raporuna göre; Kaş-Kekova Fay Zonu merkezli yaşanacak 6,5 büyüklüğünde bir depremde Kaş, Finike, Kumluca, Demre ve Elmalı ilçeleri etkilenecek. Deprem sonucunda günlük hayat tamamen kesintiye uğrayacak, altyapı tesisleri hasar nedeniyle hizmet dışı kalacak. Ulaşımda aksamalar meydana gelecek. Üretim duracak. Can ve mal kaybı yaşanacak. Kaş ve Demre ilçelerindeki tarihi eserlerde zarar meydana gelecek.
Rapordaki ikinci senaryoya göre, Burdur-Fethiye Fay Zonu merkezli, 7,2 büyüklüğünde bir deprem Antalya’nın Döşemealtı, Korkuteli ve Elmalı ilçelerinin yanı sıra Isparta, Burdur, Denizli ve Afyonkarahisar illerini olumsuz etkileyecek. Günlük hayat tamamen kesintiye uğrayacak. Altyapı tesisleri hizmet dışı kalacak. Ulaşımlar aksayacak. Üretim tamamen duracak. Can ve mal kayıpları meydana gelecek. Döşemealtı ve Elmalı ilçelerinde tarihi ve turistik alanlar hasar alacak.
Antalya tarihinde şiddetli depremlere şahit oldu. Thermesos ve Phaselis antik kentleri büyük depremler sonucu yok oldu. Hem ilimizde hem çevre illerde şiddetli depremler sürekli gerçekleşiyor. 1969’da Kalkan’da 6,2 büyüklüğünde deprem oldu. 1914 yılında Burdur’da 6,9 büyüklüğünde, 1957 yılında Fethiye’de 7,1 büyüklüğünde depremler oldu. Binalar ağır hasar aldı. Can kayıpları yaşandı.”
“ANTALYA’DA KAÇ BİNA İMAR AFFINDAN FAYDALANDI?”
Budak, önergesinde şu soruların yanıtlanmasını istedi:
“Bahse konu deprem senaryolarına göre, rapor sonrası hangi hazırlıklar yapılmıştır? Antalya ilindeki yapılara ve zemin analizlerine yönelik herhangi bir risk belirleme çalışması yapılmış mıdır? Antalya’daki riskli yapı sayısı bilinmekte midir? Antalya ilinde kaç bina imar affından yararlanmıştır? Antalya ilinde DASK kapsamında bulunan kaç yapı vardır?"