Antalya’da Yüzeyaltı Damla Sulama Teknikleri Projesi

Asayiş 01.03.2019 - 23:20, Güncelleme: 16.11.2022 - 03:02 2837+ kez okundu.
 

Antalya’da Yüzeyaltı Damla Sulama Teknikleri Projesi

Küresel iklim değişikliği ile önemi daha da artan tarımda kullanılan sulama suyunun azaltılması ve mantari hastalıkların kimyasal kullanılmadan kültürel tedbirlerle yok edilmesini sağlayan çevre dostu yeni tarım teknolojisi yüzeyaltı damla sulama tesis ve çalışma prensipleri ile ilgili hazırlanan ve Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığınca finanse edilen Aksu’da Damlalar Pamukta Birleşiyor Projesinin ilk açılış toplantısı ve eğitimi gerçekleşti. Yüzey Altı Damlama Sulama sistemlerinin yaygınlaştırıp sudan tasarruf ederek verimi yüksek pamuk üretmek amacıyla hazırlanan Aksu’da Damlalar Pamukta Birleşiyor Projesi bilgilendirme toplantısına Antalya İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Özen, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü İbrahim Irmak, Aksu İlçe Tarım ve Orman Müdürü İhsan İnal, İl ve İlçe Müdürlüğü personeli, BATEM temsilcileri ile çok sayıda üretici katıldı. Expo 2016 Antalya alanında gerçekleştirilen toplantıda İl Müdürü Mustafa Özen, Aksu ilçemizin Antalya ve Ülke tarımına büyük katkılarının olduğunu belirterek “Biz birlikte aynı çatının altında bir aileyiz, sizler üreten bizler ise eğiten tarafız. Yapmış olduğumuz üretim ile 82 milyon ve yakın coğrafyamızdaki insanların beslenmesinden sorumluyuz. Tarımın ayakta kalması için üretici ve devlet olarak elimizden geleni yapmak zorundayız” Dedi. Kan ile kazanılan bu toprakları üretim yaparak bereket katmak zorunda olduğumuzun farkında olduğunu vurgulayan Özen, şöyle devam etti “Tarım doğal şartlara bağlı olan bir sektör, toprağı ve suyu iyi koruyarak sağlığını bozmamamız gerekiyor. Aksu’da Damlalar Pamukta Birleşiyor projemiz ile de suya azami derecede önem verildiğini su tasarrufu sağlanacağını Aksu olarak göstermiş olacağız” Dedi. Toplantı sonunda İl Müdürü Özen, değerli üreticilerimiz ile projenin pastasını kestiler. Daha sonra proje kapsamında Antalya İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz tarafından İl Müdürlüğümüz ve İlçe Müdürlüklerimiz personeline ve çiftçilere yönelik Yüzeyaltı Damla Sulama Eğitimi verildi. Menemen Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğü’nden Süleyman Şen ve Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nden Dr. Köksal Aydınşakir tarafından verilen eğitimde üreticilerimiz için oldukça önem arz eden sulama sistemlerinden yüzeyaltı damla sulamanın sisteminin hangi şartlarda ve nasıl uygulanması gerektiği anlatılarak, mevcut uygulamalara dair bilgiler verildi. Katılımcılara eğitim sonrasında katılım belgesi takdim edildi.

Küresel iklim değişikliği ile önemi daha da artan tarımda kullanılan sulama suyunun azaltılması ve mantari hastalıkların kimyasal kullanılmadan kültürel tedbirlerle yok edilmesini sağlayan çevre dostu yeni tarım teknolojisi yüzeyaltı damla sulama tesis ve çalışma prensipleri ile ilgili hazırlanan ve Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığınca finanse edilen Aksu’da Damlalar Pamukta Birleşiyor Projesinin ilk açılış toplantısı ve eğitimi gerçekleşti.

Yüzey Altı Damlama Sulama sistemlerinin yaygınlaştırıp sudan tasarruf ederek verimi yüksek pamuk üretmek amacıyla hazırlanan Aksu’da Damlalar Pamukta Birleşiyor Projesi bilgilendirme toplantısına Antalya İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Özen, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü İbrahim Irmak, Aksu İlçe Tarım ve Orman Müdürü İhsan İnal, İl ve İlçe Müdürlüğü personeli, BATEM temsilcileri ile çok sayıda üretici katıldı.

Expo 2016 Antalya alanında gerçekleştirilen toplantıda İl Müdürü Mustafa Özen, Aksu ilçemizin Antalya ve Ülke tarımına büyük katkılarının olduğunu belirterek “Biz birlikte aynı çatının altında bir aileyiz, sizler üreten bizler ise eğiten tarafız. Yapmış olduğumuz üretim ile 82 milyon ve yakın coğrafyamızdaki insanların beslenmesinden sorumluyuz. Tarımın ayakta kalması için üretici ve devlet olarak elimizden geleni yapmak zorundayız” Dedi.

Kan ile kazanılan bu toprakları üretim yaparak bereket katmak zorunda olduğumuzun farkında olduğunu vurgulayan Özen, şöyle devam etti

“Tarım doğal şartlara bağlı olan bir sektör, toprağı ve suyu iyi koruyarak sağlığını bozmamamız gerekiyor. Aksu’da Damlalar Pamukta Birleşiyor projemiz ile de suya azami derecede önem verildiğini su tasarrufu sağlanacağını Aksu olarak göstermiş olacağız” Dedi.

Toplantı sonunda İl Müdürü Özen, değerli üreticilerimiz ile projenin pastasını kestiler.

Daha sonra proje kapsamında Antalya İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz tarafından İl Müdürlüğümüz ve İlçe Müdürlüklerimiz personeline ve çiftçilere yönelik Yüzeyaltı Damla Sulama Eğitimi verildi.

Menemen Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğü’nden Süleyman Şen ve Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nden Dr. Köksal Aydınşakir tarafından verilen eğitimde üreticilerimiz için oldukça önem arz eden sulama sistemlerinden yüzeyaltı damla sulamanın sisteminin hangi şartlarda ve nasıl uygulanması gerektiği anlatılarak, mevcut uygulamalara dair bilgiler verildi. Katılımcılara eğitim sonrasında katılım belgesi takdim edildi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve antalyahabertakip.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.